Vi på SUSF påstår att undersköterskan

Artikel – Personalen måste få kosta mer
22 april, 2014
Artikel i Dagen Medicin
26 april, 2014

Har en egen yrkesidentitet
vipåsusfpåstårTrots avsaknad av egen yrkesexamen och enhetlig utbildning, fyller vi upp alla kriterier för en egen yrkesidentitet. En undersköterska har teoretisk utbildning, arbetserfarenhet och kolleger som med sin profession och erfarenhet blir förebilder som visar vägen nyutbildade undersköterskor.

Vi har en gemenskap som skapats utifrån våra kunskaper och ytterligare en mångfald av tyst kunskap som är djupare än Oceanen,till det kan bredd och flexibilitet läggas till. Det som är viktigt av oss ”gamlingar” i undersköterskeyrket är just det vi gör, vi bjuder de nya att ingå i en gemenskap för att få prova sina färdigheter. Vi hjälper och stödjer de nya genom generositeten av att inte kräva allt på en gång.

På det sättet hjälper vi de nya att utvecklas och samtidigt sker ett ömsesidigt givande och tagande. Sammantaget blir det ”Trial and error” Vilket menas att vi försöker och vi gör missar.På det sättet rättas det som blir konstigt och fel till. För om ingen rättar till blir det heller ingen framgång. Vi ska och vi värnar om relationen mellan det nyutbildade och det äldre. Det skapas en brygga mellan teori, praktik och tyst kunskap som likt en porlande bäck möter de som är nya och tar del av deras lärdomar.

Det här är en balansgång då vi inte har en enhetlig utbildning i landet och olikheterna i utbildningen är på alltför många olika nivåer. Det innebär även att vi som har en mer omfattande grundutbildning får en mycket stor uppgift lagd på oss. För att arbetet ska fungera blir det vi som gör utbildningens och politikerna arbete, det här sker oftast utan ytterligare lönepåslag.Trots att många av oss specialiserar oss i yrket förbättras inte möjligheterna och efterfrågan är osynlig. De flesta får även betala sin specialisering själva utan stöd från arbetsgivare. Kunskapen behövs men efterfrågan är dold. Vill vi ha utveckling får vi försöka tillgodose oss det vi själva.

När vi går utbildning till undersköterska och sedan specialiserar oss blir vår uppfattningen att vi ska ingå i en ny gemenskap, vi har känslan att vi är utvalda, lite speciella i och med att vi blev antagna till utbildningen. På något sätt visade det på att vi är lämpliga, vi blev bekräftade. Vi blev en del av aktuella normer och värderingar som genomlyste och fortsatte genom undervisning, vår litteratur, praktik, studiebesök, betyg med-mera.

Utbildning ska leda till kunskap och färdigheter för yrket, dessutom erbjudande om arbete, gemenskap och utveckling. Den besvikelse många känner är att de får enbart otrygga anställningar, vikariat, timanställningar och olika anställningsformer som staplas på varandra och som sällan leder till fasta arbeten.

Undersköterska arbetet är för många kanske till och med de flesta av oss en viktig del av livet, det innehåller mer än att tjäna sitt levebröd. Yrket kan även visa vem vi är som människa. Vår yrkesidentitet som undersköterska är viktig för hur vi agerar och reagerar. Hur samhället värderar vår kunskap och hur väl vi tar hand om varandra och de sjuka, skadade, funktionsnedsatta, behövande äldre och de multisjuka.

Om nu inte utbildare, skolor, politiker, myndigheter, arbetsgivare har viljan att förstå det här, behöver vi undersköterskor tillsammans agera och direkt peka med hela handen på att detta vi strävar och vill, detta står vi för och allt detta ger oss något ni inte kan ta ifrån oss, vi har kunskap, kompetens, livserfarenhet och arbetserfarenhet, något även de nyutbildade ska ha via sina praktikplatser som bör vara i sjukvård (somatisk sjukvård), psykiatri och äldrevård. Det behövs EN enhetlig utbildning i landet som är värd nog att kallas för undersköterska utbildning

   VI UNDERSKÖTERSKOR HAR EN EGEN YRKESIDENTITET

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.