Vi har krav på er politiska makthavare!

Är vi nöjda med lönen?
4 maj, 2018
Vi står upp för UNDERSKÖTERSKAN
5 juni, 2018

Tänker ni detta valår hålla era löften från 2014, eller ska ni fortsätta ignorera sjukvården och omsorgens största kvinnodominerade yrkesprofession, undersköterskor!? Att ha en feministisk politik kräver att ni alla partier lever upp till den.

Den 8 januari 2014 gjorde vi i Sveriges Undersköterskors & Specialistundersköterskors Yrkesförening, SUSF en skrivelse till samtliga partier om just detta och krav på reglering och professionsstege till legitimation för undersköterskor. 

Kravet innehöll även att göra om så Yrkeshögskolan del till Specialistundersköterska ska göras om till en egen vårdhögskola för undersköterskor. Den skrivelsen krävde vi svar på från samtliga partier. Vi fick svar efter tjat och de som vi fick tjata mest på var socialdemokraterna. Svaren då var inte direkt tillfredställande. 

Men däremot kom vår skrivelse i händerna på en journalist som intervjuade oss, Den blev en dörröppnare och kan nu i efterhand konstatera att den satte SUSF och undersköterskor i ljuset. Innan det då vi startade föreningen år 2013, var vi ute med artiklar och träffade ansvariga politiker. 

Det har givit resultat och även om vi i det politiska rummet hamnar i skuggan många gånger av sjuksköterskor i debatten har vårt arbete fortsatt. Efter mycket idogt envist pekande med hela handen till de politiska partiernas företrädare om att tystar de ner oss ytterligare Kan de förlora över 100 000 röster. Våra krav var rimliga då år 2013 och fram till nu 2018, vi är en eftersatt yrkesprofession som helt degraderades på 90- talet, och yrket genomgår en nedåtgående spiral. 

Det är undersköterskor som kan lyfta vården och redan lyfter, vi bär äldrevård och allt inom LSS. Vi finner oss inte längre i att betraktas som en dussinvara och kan bytas ut hur som helst. Våra krav i dag är samma som då och kom inte med en lösning som INTE håller. Det är vi gräsrötter som vet vad som behövs. 

SUSF är aktivt deltagande i alla möten vad gäller reglering och en Nationell reglerad utbildning med professionsstege som leder till en legitimation, aktiva i vad gäller jämställdhet, aktiva i vad gäller i det vårdpolitiska nätverket. Vi i SUSF sätter vårt märke överallt där det krävs. 

Susf är en ideel yrkesförening som drivs utan statsbidrag, utan bidrag från olika instanser, Vi i SUSF arbetar helt ideellt för att landets undersköterskor ska ha:

  • Nationell reglerad utbildning
  • Högre Status
  • Professionsstege på högskola
  • Eget inflytande – karriär
  • Arbetsbeskrivning
  • Legitimation av värde
  • Ny reglerad titel Legitimerad Närsköterska

Uppmaningen till våra politiker inför valet är just att HÅLL era LÖFTEN!

 

Vill du stödja oss i vårt arbete,
tar vi gärna emot en Swish gåva till nummer, 123 162 6878

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.