Älskade sopgubbar!
17 juli, 2017
Undersköterskors flykt till Norge ökar!
25 december, 2017
Vi har fått frågan från Undersköterskor om
Sveriges undersköterskors & Specialistundersköterskors
Yrkesförening, SUSF är med och organiserar demonstrationen
”En annan vård är möjlig”. Det här är vårt svar;
Vi deltar INTE och orsakerna är flera!
.

Efter förra årets demonstration fick flera undersköterskor repressalier allt ifrån att kallas in till chefen och få dolda varningar till mer öppna tillsägelser av negativ karaktär. Flera upplevde obehag av detta. Trots att demonstrationen inte handlade om enskilda arbetsgivare eller att någon specifik pekades ut! Ett annat skäl är att vi förra året påbörjade ett arbete med att sudda ut inpinkade revir mellan yrkesprofessioner för att helheten var det som då ansågs viktigast och det allra bästa för alla de som var i behov av vården Vi hade ett ministöd från kommunal

Allt detta höll till dagen efter den 4/9. Fortfarande en kort period påpekades det från några sjuksköterskor att undersköterskor inte är avlastningspersonal utan ska betraktas som en egen profession. Några sjuksköterskor höll stånd en kort tid och menade att kravet på Nationell utbildning för oss borde vara en prioritet.

När debatterna kom i blandannat olika program i TV/radio så togs inte undersköterskor med och vi från SUSF blev helt överkörda. Flera undersköterskor reagerade och ifrågasatte om de enbart deltagit och arbetat med och i demonstrationen för att agera support och ge glitter och glamour till sjuksköterskornas krav på högre lön, bättre arbetsvillkor och betald specialistutbildning!

Följande hände; Socialstyrelsen gick ut med ett förslag om läkemedelshantering för undersköterskor, förslaget las ut på remiss. Nu började olika nedsättande uttalanden komma främst från sjuksköterskorna. Vi ifrån SUSF försökte att påtala detta i ett enskilt webbaserat möte. Där vi även samlat in vad många undersköterskor uttryckte. Detta blev ignorerat av dessa som deltog och även organiserade demonstrationen. Vi förde fram vad som sades i ett flertal mail från undersköterskor som undrade om allt som gjorts och sades vid demonstrationen var en bluff. Många kände sig förda bakom ljuset.   Svaren vi fick  uppfattar vi att det baseras på rädsla från sjuksköterskor att de skulle ersättas med ”bara gymnasieutbildade” undersköterskor. Vårt svar är tydligt alla professioner behövs det som är viktigt är att vi på olika sätt kompletterar varandra Det finns inget intresse bland undersköterskor att ersätta eller ta bort sjuksköterskor på det sätt som skedde på 90-talet mot undersköterskor. 

Ifrån SUSF skrev vi ett remissvar på läkemedelshanteringen till socialstyrelsen där vi påtalar och att vi förespråkar kompetenshöjning som ska leda till legitimation och som då ska ha ett högre värde. Vi poängterar att vi är emot delegering i den form som är idag. Även att vårt förslag skiljer sig från Kommunals förslag som anser att alla ska få legitimation. Vi föreslår även ett titelbyte som tar bort underordningen. Det för att vi ska närma oss övriga Norden både vad gäller utbildning och titel efter kompetenshöjning och legitimation till Närsköterska och för att vårdpersonal ska bli jämställda utifrån olika utbildningar, kompetens och kunskap.

Det pågår nu fortsatta diskussioner bland sjuksköterskor där olika nedsättningar och kränkningar kommer fram i skenet av de avdelningar som tillsattes med undersköterskor och underläkare. Svartfötter har någon kallat undersköterskor som jobbar och vill arbeta på dessa avdelningar, detta uttrycktes även till de undersköterskor som var villiga att ta emot läkemedelsdelegeringar. Andra ord som att tryggheten skulle vara hotad på grund av att undersköterskor inte har 3 årig högskola. Vi väljer här att inte ta med allt som uttrycks i olika grupper för sjuksköterskor då det är som att strö salt i redan öppna sår och skadar mera än gör nytta.

Vi i SUSF har viljan att vara en del av kraften som lyfter vården ur haveriet och det anser vi kan göras om undersköterskor ges möjlighet till kompetenshöjning och legitimation för att kunna ge de människor i behov av vård det allra bästa utifrån det tillstånd de befinner sig i. Om alla i vårdteamen kompletterar varandra utifrån kompetens, kunskap och arbetslivserfarenhet kan resultatet enbart bli positivt, det är vår absoluta övertygelse.

Frågetecken är nu om stödet för en kompetenshöjning för undersköterskor som leder till legitimation finns vilket vi fått incitament på att de inte gör!?
Det här är en del av orsakerna till att vi inte vill och kommer att delta i årets vårddemonstration

Styrelsen för
Sveriges Undersköterskor & Specialistundersköterskors Yrkesförening, SUSF

En sista anmärkning; Vi har träffat och arbetat med sjuksköterskor som inte resonerar på detta sätt De deltar inte heller i denna typ av diskussioner. Det är dessa sjuksköterskor vi ska lyssna på.  All heder till er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.