Undersköterskors flykt till Norge ökar!

Vi deltar INTE
30 augusti, 2017
Jag dedicerar min dag
3 mars, 2018

Det handlar inte längre om några fåtal som
tar sig till vårt grannland utan tusentals.
Visst lockar den höga lönen.
Vi i yrkesföreningen SUSF har ställt frågan
Vad det är som gör att undersköterskor åker och
arbetar i Norge? Det är många saker tillsammans
som gör att det obekväma med att pendla blir helt okej.

Undersköterskor möts av respekt för sina kunskaper och vi är inte underordnade det är en större orsak. På arbetet möts vi av mer demokratiskt styrda team eller vi arbetar i lag med sjuksköterskan och assistenten som gör att vi utvecklas tillsammans. Det är sällan inpinkade revir utan mer jämställt arbete.

Norge har inte individuella löner utan ett tariffsystem som ger dig lön efter antal år i yrket och påslag vid specialiserande utbildningar och ansvarsområden. Ett mycket mer rättvist system.

Undersköterskor ersätts inte heller av annan yrkesprofession neråt eller uppåt i hierarkin. Norge har arbetstidsförkortning. Däremot saknas det heltidstjänster att söka utan det är oftast halv och deltider. Vilket kan vara en av orsakerna till att bemanningsbyråer fungerar bättre än i Sverige.

Arbetsmiljön kan vara tung precis som i Sverige, skillnaden är att i Norge går vi inte underbemannade på grund av att vårdpersonal effektiviserats bort. Undersköterskor ersätts inte med outbildade vårdbiträden eller utbildade sjukvårdsbiträden. Däremot arbetar undersköterskor, sjuksköterskor i lag med assistenter.

Regeln finns som att ingen under undersköterskeutbildning får genomgå läkemedelsprov och dela läkemedel finns och efterlevs. Vi har behörighet. Sjuksköterskor i Sverige kallar sig omvårdnadsexperter utan att för den delen många gånger delta i det direkta
omvårdnadsarbetet.(ett fåtal deltar utav svenska sjuksköterskor, ni är älskade)

I Norge deltar vi tillsammans och för de Norska sjuksköterskor jag pratat med är det självklart, det är deras chans att få ett större helhetsperspektiv. Undersköterskor och sjuksköterskor jobbar i lag och den medicinska vården och läkemedelsbiten ligger på vardera, utöver det finns det skillnader i vad som enbart sjuksköterskan ska göra.

Norges lönesystem är något som kan genomföras i Sverige. De individuella lönesystemet som vi har i Sverige är något som kan skrotas. Det blir en grogrund med dolda konflikter och kan skapa mobbningssituationer som blir förödande. De som klarar av att förhandla och eller INTE pekar på fel och brister får oftast de högre lönerna, det här vet alla och är förmodligen en av orsakerna till att tystnadskulturen får ett starkare fäste.

Vi har mycket som är bra i Sverige och som undersköterskor på ett naturligt sätt delar med sig av i sitt arbete i Norge och det är uppskattat, det finns mycket som är bra i Norge som Sverige skulle behöva ta del av. Som undersköterska i Norge blir du inte fattigpensionär.

Så vad är det som gör att tusentals undersköterskor flyr till Norge?;Här är några punkter.

• Arbetsmiljön
• Arbetsvillkor
• Jämställdhet
• Demokrati
• Teamarbete Utveckling
• Undersköterskan är mer än numret på raden
• Lönen
• Arbetstidsförkortning
• Närheten till chefer och ledning

Vi kan hoppas på att Norge inte tar efter Sveriges modell med NPM utan utvecklar sin modell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.