Undersköterskans 6:e sinne

Ett möte närmare en legitimation
22 april, 2016
Bollplank, samarbetspartner eller inget
26 maj, 2016

6sinneJag är helt övertygad om att undersköterskor har ett sjätte sinne, ni vet den där magkänslan som börjar som något gurglande och jagar en tills vi erkänner att den finns. Jag vet efter att jag tittar till någon av mina patienter extra mycket, jag observerar efter den där signalen som bekräftar ett gurglande i magen som gnager är rätt. Lyssnar jag inte på mitt 6:e sinne får det konsekvenser för min patient. Jag vet instinktivt att något är galet. Men kan inte sätta fingret på det. Stressen på arbetet, tyngden av för många arbetsuppgifter gör att jag inte lyssnar med alla mina sinnen. Insikten kommer när gurglandet i magen inte kan få A att lyssna på B eller när 1+1= 3.

Det 6:e sinnet är det som går utanför all annan kunskap och kritiskt tänkande, det är ett helt eget sinne som vi undersköterskor har. Vi har ett eget språk som vi inte pratar trots att det räddar liv, för vi känner med varje fiber. Det är som undersköterskan är född med en gåva som inte ryms i statistiken eller bland medicinska termer. Den här gåvan kan den komma av erfarenhet, utbildning eller är det helt baserat på ”learn as you go” eller är det enbart ett tränat öga och skicklighet. Det enda som är säkert är att undersköterskans 6:e sinne existerar.

När det här sinnet kopplas på ger vi just den patienten O-medvetet mer uppmärksamhet, vi ser till att hitta felet, när vi vet tar vi de steg som behövs, för vår patient utan att säga något fick oss att förstå och vi kände. De som förringar oss då när vi säger att ”något står inte rätt till” kommer att lyssna nästa gång för undersköterskan ger sig inte förrän patienten fått den hjälp som krävs. Kanske inte alla undersköterskor har det här sinnet från början, men något säger att med mer erfarenhet blir just det här 6:e sinnet skarpare och får fler nyanser.

Vi undersköterskor tar hand om människor som är totalt beroende av vården och omsorgen. Utan den kunskap, kompetens och vår gåva skulle de inte ha glada stunder, meningsfulla dagar, känna att de lever eller kan sluta sina dagar med en värdighet.
Vi ska vara stolta varje dag för ingen kan det undersköterskan gör, för ingen annan vet hur.

Marianne Ordförande i SUSF

#susfståruppförsverigesundersköterskor

1 Comment

  1. Fia skriver:

    Jag har skrivit ut och ska sätta upp på mitt jobb, vi har en anslagstavla där. Så bra du beskriver vårt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.