Undersköterskans legitimation

“Idiotförklara inte undersköterskan Ami Hommel!”
3 juli, 2015
SOS!! Hur kan det bli så här!?
14 juli, 2015

nötter att knäcka2007 fick Danmark igenom legitimation för undersköterskor, Största motståndet var från arbetsgivare och sjuksköterskor. De menade att patientsäkerheten var i fara och att gränserna mellan sjuksköterska och undersköterska skulle bli suddiga och oklara. Innan denna lag gick igenom kunde vem/vilka som helst kalla sig undersköterska,

Det här är samma diskussioner som idag är verklighet i Sverige. Genom att kvalitetssäkra undersköterskans kompetens via en enhetlig utbildning och behörighet/legitimation går det att öka patientsäkerheten och vårdens kvalitet. Vad som har hänt i vårt grannland efter legitimation är en positiv utveckling, undersköterskorna kan agera mer självständigt och utför fler avancerade arbetsuppgifter. De är inte heller underordnade.

Fortfarande än i dag är sjuksköterskeförbundet i Danmark emot detta, de menar att endast sjuksköterskor kan ge avancerad sjukvård, att sedan det mer jämställda arbetet blir högre och tryggare mellan alla de olika yrkesprofessionerna vill de inte se riktigt. Trots att danska sjuksköterskeförbundet inte kan visa på några motsatser. Legitimationen blir en kvalitetsstämpel på utbildning, kompetens, kunskap och erfarenhet menar de danska undersköterskorna. Något vi på SUSF helt håller med om.

Vad är det då som hindrar vår fackliga organisation att ta fighten om detta, att skapa en enhetlig utbildning i landet, där kunskaper säkerställs. Där inte vem/vilka som helst får kalla sig undersköterska. Med alla dessa olika nivåer som är idag som sänker statusen. Är vår fackliga organisation rädd förr sjuksköterskeförbundet eller att deras samarbete med arbetsgivarorganisationer i landet skulle kantra? För oss är detta frågetecken.
Vi på SUSF är redan i denna dialog med politiker, vi är i början och vi vet att det kommer att kräva kompletteringar får några innan leg kan ges. Det är där specialistutbildningar kan vara lösningen.

Vad är det som hindrar facket och vad hindrar er undersköterskor att mer sluta upp och visa att vi kan ena oss?

Är du inte medlem än bli det nu klicka här >>>>>> medlem,undersköterska,vård,omsorg,medicin,susf

1 Comment

  1. susf.se skriver:

    Sverige är ensamt i norden av att inte införa egen skyddad titel och yrkesexamen för undersköterskor. Finland, Norge Danmark har legitimation.Frågan är vad väntar Sverige på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.