Jag dedicerar min dag

Undersköterskors flykt till Norge ökar!
25 december, 2017
WOW…vilket coolt möte!
15 april, 2018

 Jag ger bort min födelsedag till landets alla Undersköterskor
För 5 år sedan startade jag yrkesföreningen för landets alla undersköterskor. Det har varit och är en uppförsbacke, den största att bli erkända av etablissemanget, men det svåraste är tystnaden. Att tillhöra en Yrkesprofession i Vården som i många år blivit utnyttjade, nedtystade och kvävda är att driva en yrkesförening för över 100 tusen röster som aldrig blivit lyssnade på. 

Vi ska med stolthet och raka ryggar deklarera att vi är landets största kvinnodominerade yrkesgrupp. Det är även den gruppen som tystas, Osynliggörs och när det behövs byts ut neråt och uppåt i hierarkin. För ungefär 25 år sedan sparkades 75 000 undersköterskor från vården. Vi slängdes ut, mycket stor kompetens, kunskap och erfarenhet kickades ut genom vårddörren.

Det här var något som politiker vid makten hade bestämt. Samtliga oavsett färg, röd, blå, grön i den politiska kartan är skyldiga. Jag var en av alla som pekade på vilka problem och brister som skulle komma. I dag har vi stängda vårdavdelningar, vårdplatser försvinner, kompetensbrist, brist på vårdpersonal. Sjuka, äldre och döende blir utan vård. Människor dör i väntan på behandling som kunde räddat deras liv.

Om de hade gjort något rätt då, hade vår utbildning till Undersköterska varit reglerad och vi skulle blivit legitimerade. Istället degraderades vi, vår utbildning vattnades ur och hackades sönder. Vår Fackliga organisation höll käften och gjorde ingenting.

Nu står vi inför att det kan bli en positiv förändring, vi ska inte vara tysta och tiga längre, vi behöver nu mötas upp och i Yrkesföreningen arrangerar vi nu årets möte för Undersköterskor. Det negativa i detta är att arbetsgivare och beslutsfattare behöver göra denna dag ekonomiskt möjlig. Jag vet att det inte kommer att hända, för så länge vi är tysta är det bekvämt för alla som sitter på sina bakar med dyr konst på sina väggar i flashiga kontor.

För vad kan gå upp mot vårdpersonal som känner sig bekräftade, snålhet för inte stå över det. Jag önskar ge Undersköterskor i hela landet en fantastisk dag den 6:e April. Vill du som läser detta hjälpa mig att göra denna dag till något speciellt för landets alla undersköterskor!?

Stöd oss i Sveriges Undersköterskors & Specialistundersköterskors YrkesFörening, SUSF genom att Swisha en gåva till nummer 123 162 6878 Varje slant räknas och kommer att användas väl
Vänligen
Marianne Ordförande

 

Comments are closed.