“Idiotförklara inte undersköterskan Ami Hommel!”

Vikariat
29 juni, 2015
Undersköterskans legitimation
5 juli, 2015

Vårt svar till Ami Hommel, ordförande för Svensk sjuksköterske ­förening. efter hennes kränkande artikel om undersköterskor, Vi vet även att de har skrivit om och ändrat lite i artikeln och vi väljer att publicera den i sin helhet här. För att läsa Medicinska Tidningens version klickar ni på bilden

vård,omsorg,undersköterska,debattIdiotförklara inte undersköterskan Ami Hommel
Du är ordförande i Svensk sjuksköterske förening och har en nedvärderande uppfattning om undersköterskan. Du borde skämmas! Den attityden är beklagligt nog vanlig hos många sjuksköterskor på flera arbetsplatser. Vi kontrar med bra argument. Genom att peka med hela handen på den kompetens som finns hos undersköterskor som jobbat många år inom sjukvården.

Runtom i vård och omsorg utförs arbetet i det tysta på alla dygnets timmar av duktiga engagerade undersköterskor utan att få feedback. Det är sjuksköterskan som tar åt sig äran. Nu kräver vi undersköterskor att bli bemötta med den respekt som alla förtjänar. Det Ami Hommel skriver är ren kränkning

Det är inte sjuksköterskor som blivit utbytta mot en annan yrkesprofession det är undersköterskan som fått stå tillbaka och förlorat 25%  av tjänsterna i vården till er. Dessa procent kräver vi tillbaka. Hotet mot patientsäkerheten har blivit alltför stor nu och kommer att bli större den dag ni står utan oss.

A.Hommel du presenterar inga lösningar mer än stängda vårdinrättningar och högre lön till sjuksköterskor? I motsats till dig så tror vi på de tvärprofessionella teamen, att öka sjuksköterskegruppen när alla yrkesprofessioner behöver bli fler anser vi är befängt. Vården innehåller fler viktiga professioner än sjuksköterskor, kugghjulen behöver snurra med fler experter på varje område, som de medicinska sekreterarna, kuratorer, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter vaktmästare, kockar och städpersonal. I kugghjulet ska även undersköterskor och sjuksköterskor ingå tillsammans med behandlande medicinsk ansvarig läkare. Detta för att patienten ska kunna få det ultimata i vård och omsorg. Med ditt resonemang ska vården helt vara i händerna på en sjuksköterska med enbart 3 år på högskola!?

Vi kräver att sjukvården kavlar upp ärmarna och arbetar med egna förutsättningar för innovativa lösningar och tar fram evidens för förbättringsarbetet. Ett av dessa bör då vara att lära upp sjuksköterskor som Ami Hommel betydelsen av teamarbete. Som undersköterska ingår det i vår utbildning där vi ska ha synsätt och perspektiv på patienten och ta vara på varandras kunskaper, kompetens och erfarenhet i teamet. Verkligheten bjuder däremot inte in på det sättet som det borde.

Ett tvingande till det interprofessionella tänket bör ingå i sjuksköterskans utbildning. Det är först när samtliga professioner bidrar som den högsta kvaliteten uppnås av patientens vård och rehabilitering.  Med det synsättet höjs patientsäkerheten och öppnar upp för kvalité. Vården har inte tid att vänta utan behöver agera nu och impregnera framtidens medarbetare i vård och omsorg, Det innebär att sådana som Ami Hommel inte har någon plats utan behöver lära om och tänka nytt.
Föreningen för Sveriges alla Undersköterskor & Specialistundersköterskor, SUSF
Marianne Stathin Ordförande
Specialistundersköterska

Jan Höök Viceordförande
Specialistundersköterska

2 Comments

  1. Alex skriver:

    Ett tvärprofessionellt tänk ingår i grundutbildningen för sjuksköterskor. Man blir även bedömd under slutpraktiken i hur väl man samarbetar med andra professioner

  2. susf.se skriver:

    Tänket kanske ingår men hur är det egentligen i praktiska moment, vår övertygelse är att alla uskor har viljan att arbeta sida vid sida med alla de övriga yrkesprofessionerna. Därför behöver underordningen försvinna. Vi vet även att vår artikel har lästs och tolkats ur ett perspektiv som vi inte önskade, och precis som artiklar som skrivs från andra än tidningens egna skribenter så görs de även om. Det här är första och sista gången som vi skriver en artikel i Medicinska tidningen, alla andra tidningar vi skrivit i har vi haft en dialog med innan och för att publicera måste vi godkänna de förändringar som gjorts innan publicering.Dessvärre vittnar fruktansvärt många mail till oss om kränkning på hela undersköterskegruppen från A.H. och det är så hennes artikel uppfattas. Vi som har skrivit artikeln som svar till henne är pålästa och vet skillnaderna mellan sjuksköterska och undersköterska, men, fundera lite hur det kommer sig att inte alla bland sjuksköterskorna behandlar många av oss nedlåtande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.