Hur produktivt är avvikelser i vården?

Äntligen
4 maj, 2015
“NÄR DU SEGLAR PÅ KÄRLEKENS HAV”
12 maj, 2015
avvikelseDet har skrivits rapporter säkerligen flera hundratusentals, per dag i volymer som tusen åter tusen.
Vad är nyttan med detta tidsödande system som i dag borde visa på resultat.
Alla dessa avvikelser borde ha nått beslutsfattare och skapat en utveckling av vård och omsorg. Nog borde de som fattar beslut kunna lista ut vad som ska göras i nuläget. Jag kan gissa att det finns säkert uppemot 100-200 000 rapporter i systemet.

Det är spel för galleriet och förmodligen ett sätt att luras att rapporterna om avvikelser leder till framsteg. Det är en yta så polerad att åtgärderna glider av. Det pratas om säkerhet och vi har checklistor, vi har tonvis med skrivna avvikelser. Var är åtgärderna?
Vi går på möten och har föreläsare som pratar säkerhet efter det fortsätter vi att skriva avvikelser.
I vården finns dynamik och aktiviteter som hela tiden ändras i ett skiftande tempo. Alla behöver vara flexibla. Dock inte vad gäller avvikelser. För om något avviker ska detta skrivas ner, hela händelseförloppet med klockslag, rum och vem/vilka som drabbats, är det flera är det en avvikelse för var och en. Det kallas lite provokativt för säkerhet!
Kan det finnas avvikelser skrivna om tidsbrist, det innebär att de i behov av vård och omsorg inte fått något av deras behov tillgodosett. Vad det innebär är att någon eller några inte fått sin medicin, tillsyn, mat, omvårdnad, omsorg eller behandling. Här borde väl ändå våra makthavare se till att alla åtgärder sätts in för att kunna garantera att detta inte ska ske på daglig basis.
Sjukvården är som en läckande sil och sjunker mot botten, en utredning om åtgärder för att sjuka inte ska mötas av stängda dörrar är i det här läget nödvändigt. För det saknas handlingsplaner, åtgärder och lyhördhet. Vård och omsorg är mer än ekonomi, det handlar även och till stor del om bemötande, etik, om att lämna gamla omoderna metoder bakom sig, 

Hur många skriver egentligen en avvikelse på grund av Tidsbrist har patienter…? Hur vill ni ha det, ni alla med makten är det inte dags att börja arbeta?

Registrera dig som medlem här>>> medlem,undersköterska,vård,omsorg,medicin,susf

1 Comment

  1. Lisa skriver:

    Ja det kan vi fråga oss, till vilken nytta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.