Ett litet skutt i rätt riktning

Allas lika värde
24 juni, 2018
Titel Undersköterska-Skriv på
6 juli, 2018

Alla som är medlemmar i Sveriges Undersköterskors & Specialistundersköterskors Yrkesförening, SUSF, VET att det ska bli en nationell utbildning samt reglering av yrket undersköterskor. Något vi i SUSF haft som krav redan från starten av SUSF. Vi i SUSF är naturligtsvis med i utredningen kring detta, vi satt även med i utredningen kring Framtidens Äldreomsorgen, vi lyfte fram vikten av reglering och nationell utbildning och legitimation av undersköterskor.

Vad som menas är att vår yrkesprofession blir skyddad, att vi inte ska kunna bytas ut som en andra hands vara uppåt och neråt i hirarkin. Det bör även ingå en riktig arbetsbeskrivning redan i detta steg. Den nationella utbildning innebär att utbildningen är lika i hela landet. Det här är två saker som skulle gjorts för åratal sedan men som inte arbetats för. Hade något gjorts rätt hade detta skett redan innan de förödande strukturella förändringarna skedde för över 25 år sedan.

Vad som saknas nu är helhetsperspektivet som ska innebära att undersköterskor har rätt till utveckling i sin egen profession. En kompetenshöjande stege som leder till legitimation. Vi är med i utredningen kring reglering, vi kommer att delta kring hur läroplanen ska se ut.
Vi strider för ett titelbyte och att det ska ingå en professionsstege med äkta högskolepoäng för att vår legitimation till Närsköterskor ska bli värdefull. Görs inte detta utan legitimation sker på gymnasienivå saknas värdet och frågan är då. Vad är det som legitimeras? För om det görs på den nivån tas möjligheten till professionsstege och utveckling i vår egen profession bort.

Vi vill informera er om detta och allt som ser bra ut för ögat kan behöva tänkas över i ett längre perspektiv, betydelsen och hur vår status, lön och arbetsuppgifter kommer att se ut i framtiden. En legitimation för undersköterskor på gymnasienivå innebär fortfarande delegeringar och då kan det fortsättas delegeras på outbildade och sjukvårdsbiträden. Det kommer inte att göras någon skillnad.

Det är inte HALLELULJA än. Det krävs att vi tar TON och sätter klackarna i golvet… Öppet möte för Sveriges alla Undersköterskor i Göteborg den 31 Augusti du anmäler dig här. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.