Det är vår vård- Låt oss fixa den

4 September VÅRDVRÅLAR vi
14 augusti, 2016
Två dagar kvar
28 september, 2016

Först kom vi – sedan behövdes vi – sedan tillförde vi – och efter det minskade vi!
En evig snurrande karusell, där många föll av en efter en, vi behöver en stopp knapp, inte snart NU!

medistal

Klicka på bilden och du kommer till Mariannes ordförandes tal på Medborgarplatsen Stockholm

Först föll våra lokalvårdare av, sedan las dessa uppgifter på sjukvårdsbiträdet som föll bort, undersköterskan fick ta över den uppgiften, sedan glider undersköterskan av för arbetstiden är inte längre heltid utan fler än många undersköterskor befinner sig i en halvtidsarbetslöshet och på timvik, sjuksköterskan tar undersköterskans  arbetsuppgifter, nu ska det delegeras samma arbetsuppgifter på undersköterskan som de redan innan utfört!

Sjuksköterskan ska nu ovanpå de tekniskt medicinska arbetsuppgifterna utföra det som undersköterskan hade som arbetsuppgifter.Allt ska dokumenteras och vart tog alla medicinska sekreterare vägen. Läkaren ska ha sin plattform liksom forskaren, psykologen, kuratorn, dietisten, sjukgymnasten, arbetsterapeuten och logopeden. Tillsammans blir vi oslagbara kring alla skadade, sjuka, behövande äldre, funktionsnedsatta och i den palliativa omvårdnaden.

För att ytterligare definiera ett team krävs att det finns en klar och specificerad auktoritet för teamet att besluta om sina egna arbetsprocesser samt att medlemmarna är kvar i teamet över en längre tid, vidare skall det finnas olika yrkesprofessioner som kompletterar varandras kompetenser..

Utbildningen till undersköterska skars ner och klippa klistra metoden används flitigt, hipp som happ byts vår titel och emellanåt sägs det inte ens behövas litteratur och praktik utan det går bra att prata sig till en undersköterska titel eller så kan det fixas i ett snabbspår. Staten betalar och alla borde vara nöjda, de som är gladast blir utbildarna och arbetsgivarna som helt plötsligt kan stoltsera på pappret att de har vidareutbildning och utveckling på jobbet, pluss extra klirr i kassan. Det här är sanning och alla är inte glada, för samtidigt händer det som absolut inte får hända och det blir en verklighet .

Effektivisering som leder till underbemanning och för få sökande till undersköterske – och vårdutbildningar i stort. Det börjar gnällas lite här och där, från olika håll, men, ingen egentlig reaktion. Vem/ vilka tittar efter var och vad som är problemet. Det behövs för undersköterska en enhetlig utbildning i landet som i motsats till idag leder vidare och de som utbildar sig faktiskt blir någon!/något.Då skapades efter flera år Specialiserande utbildning för undersköterskor. En utbildning som då glömts bort att marknadsföra och vika specifika tjänster till. Med tur och välvilja kan det bli lite extra i lönekuvertet från enstaka arbetsgivare. Men tjänster uteblir!?

Under valåret hör vi politiker snabbt snubbla över vården, överallt och ingenstans pratas det om vården, det är egentligen bedövande tyst, vad vi vi ser är att våra politiker lyfter specifika yrkesprofessioner, men, vi andra då och alla vackra ord om mångfald och mångprofessionella team, finns vi!? Vad gör makthavare som ser på när all tyst kunskap försvinner likt människan i kvicksand?

För att vården ska fungera krävs ett helhetsperspektiv, där alla är lika mycket värda. Där jämställdhet är ett begrepp som alla lever och strävar efter. Inte enbart ett ord som är snyggt på papperet. Det ser bra ut allt prat om det mångprofessionella team. mångfald av kunskaper kring de som behöver vården. Vi kan se mer av en uppbyggnad av kunskapsland i landstinget, men äldrevården i stort saknar en motsvarighet. Där brister det. Vi behövs alla kring de behövande, allas egen profession för att vi alla ska kunna göra det vi vill, det bästa för människan som behöver sjukvård, omsorg och omvårdnad. Sluta skära i vårt kunskapsland av olika professioner som möts och hjälper alla som behöver vård. Sluta räkna pengar!! Börja se behoven.

Var tar begreppet mångfald, mångprofessionellt och jämställdhet vägen, är det enbart vackra ord? Är landet av kunskap och kompetens en utopi, en kraschad vision?
Risken är ett sådant här land av kunskap och kompetens är och förblir en utopi, en kraschad vision?

Det är vår vård – Låt oss nu fixa den en gång för alla!
Ta Vår demonstration, Slut på rean – En annan vård är möjlig på allvar. För än har ni bara sett startskottet och vi fortsätter och blir större och flera tills ni makthavare LYSSNAR!

 

tanten

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.