Är vi kollegialt snälla!?

Vad har detta med undersköterskor att göra?
28 oktober, 2018
Vi önskar alla ett Gott Nytt År
30 december, 2018

I SUSF får vi alldeles för ofta mail från Undersköterskor som speglar en verklighet som är snygg på ytan men är otroligt ful på insidan. Kolleger som har allvarliga mörka tankar om att korta ner sitt liv. De är utfrysta, särbehandlade och kontrollerade. De bjuds inte in till kaffebordet eller de till och med lämnas i sticket vid speciellt tunga arbetssituationer. Vi vill lyfta fram detta och vi ber alla att läsa noga.

Det finns en rädsla att förlora jobbet, samtidigt som det skulle kunna rädda den som är utfryst. Arbetsmarknaden för undersköterskor är inte helt ljus. Tidigt får många lära sig att tiga och lida sig igenom sina arbetspass. När det är gjort får de på olika sätt veta att deras insatser inte duger. Informanterna är kolleger och chefer. Tänk er själva att ta sig igenom ett helt arbetspass med ångest och rädsla att göra fel. För en del leder detta till ett aktivt självmord.

Vid lönesamtalen och medarbetarsamtalen kan chefen säga till kollegan att denne inte uppfyller kriterierna. Att deras arbetskamrater anser att kollegan har svårt att samarbeta, att de hela tiden får gå efter och kontrollera att uppgifterna är utförda. Av den anledningen kan hon/han inte få något större lönelyft. Trots att de har flera större ansvarsområden. Många gånger gör de mer än vad som krävs.

Ett mail till oss i yrkesföreningen SUSF kan se ut så här;

Hej
Jag är ledsen och uppgiven, vet inte när det började bli så fel. Ingen vill prata med mig. I dag talade chefen om att jag behöver banta inför alla kolleger. Alla satt och fnissade och några började skratta högt. Jag känner mig så ful och klumpig.

Jag åker hem var dag från jobbet med ångest. Gråter tills jag somnar. Nästa dag åker jag till jobbet och skakar i hela kroppen för jag vet vad som väntar mig och osäker på vad som ska komma. Jag älskar mitt jobb, brinner för att hjälpa mina vårdtagare, men hatar att gå dit. Jag är ensam och helt beroende av att ha ett arbete för att kunna försörja mig.
Vad gör jag för fel, hur ska jag kunna bli den arbetskamrat som de vill ha. Jag vill duga.

Hjälp mig
Xxxx

Det tragiska är att detta sker inom sjukvården och omsorgen, arbetsplatser som är byggda och finns för att vi ska hjälpa sjuka, funktionshindrade, äldre och döende människor. Hur blir då omvårdnaden och vården i ett sådant klimat? Vi vädjar nu till mobbare, SLUTA ni skadar! Till er runt omkring som tysta ser på SLUTA för i slutänden är tystnaden ett medgivande till mobbare. 

Fysisk Mobbning

Slag, Sparkar, Knuffar, Dra i håret, Förstöra kläder/ Arbetsuppgifter. M.M.

Verbal Mobbning
Rykten, Hot, Hån, Trakasserier, Nedsättande kommentarer

Psykisk Mobbning
Blickar, Suckar, Kommentarer, Immitationer (härma rörelser, sätt att tala) Byta plats när den utsatta sätter sig bredvid eller nära, himla med ögonen när personen pratar, Ignorera, Utfrysning M.M.

Comments are closed.