Är Undersköterskan lågkvalificerad!?

Undersköterskan har backup
2 februari, 2016
Ett möte närmare en legitimation
22 april, 2016

lågkval I huset jag arbetar finns många människor, en del kan inte gå eller stå, andra kan inte äta utan får sin näring via en slang, någon kan inte prata och behöver en röst, en dam är blind inte heller hör hon så bra, för att uppleva behöver hon låna ögon och öron. En farbror sitter på en stol gungar sakta sin kropp samtidigt minns han inte det som var just nu, glömskan som även kan vara befriande men i hans ställe sliter, kliar och ger olustkänslor i hans inre lindras av att han gungar sin kropp. En herre har bensår som luktar illa.

Hostningar hörs och mannen i sängen är varm, jag tar hans puls, blodtryck och tempen, sticker nålen i armen hans fyller röret med blod skickar sedan provet till Analys, det visar på förhöjda värden, doktorn sätter stetoskopet mot ryggen, frampå över lungor samtidigt stöttar jag mannen att sitta upp. Sjuksköterskan kommer och sätter en infart och kopplar antibiotika dropp, Jag fortsätter ta blodtryck puls och saturation (mäter syremättnad) med jämna intervaller, ser till att mannen får dryck, lite att äta och hjälp med personlig hygien. Dokumenterar in allt och skriver in alla värden på en kurva. Sjuksköterskan ger mig medicin som mannen ska ha, han har svårt att svälja, den här tabletten får krossas, blandar med sylt.

Hon som inte kan gå eller stå behöver hjälp med hygienbyte och mat. Serverar en tallrik potatismos och lax med gröna ärtor. Sätter mig vid sidan om kvinnan som varken ser eller hör dåligt, serverar en tallrik mat och pratar högt i hennes öra på vänster sida berättar vad som finns på tallriken och var. Ger henne en injektion Fragmin (blodförtunnande).

En dam larmar och vill ha stöd till matsalen, rumskamraten vill träffa doktorn och den tredje vill ha hjälp att ringa sin dotter. Bistår patienterna med deras önskningar. En person har svårt att andas och det bubblar från hans bröst, jag tillkallar sjuksköterskan som ger en injektion vätskedrivande personen har vätska i lungorna, jag sätter en kateter. Personen mår en stund senare bättre, Tar blodtryck, puls,temp saturation och kollar uribagen med jämna mellanrum.

Den oroliga gungande mannen utan minne men full av minnen sträcker jag försiktigt fram handen till och säger ”kom maten är serverad” följer mannen på toaletten, Sticker honom i fingret för att mäta hans blodsocker och ger honom hans insulin. Stannar för att han ska börja äta. Nu sitter han i lugn och ro äter sin mat.

Jag hämtar omläggningsmaterial och går till herren med bensår träffar doktorn på vägen som vill att jag tar en odling på såret, går och hämtar rören för detta. Tar odling, tvättar, rensar såret och lägger om och avslutar med en kompressionslindning. Ger herren hans medicin.

Den unga kvinnan som får sin näring via en slang hennes mat sätter jag på en stålställning, spolar igenom och ger medicin via slangen. Kopplar på sondvällingen. Jag ser att hon har mycket ont och ordnar med smärtlindring.

Jag går tillbaka till mannen med antibiotika dropp, kopplar bort droppet, flushar nålen, tar blodtryck, puls, saturation och temp. Krossar hans medicin och blandar med sylt.

En ny dam läggs in och akuta blodprover ska tas och jag för försiktigt in nålen i damens ven och fyller rören med blod, Springer sedan till labbet för analys.

Städar snabbt av ett rum, bäddar rent i några sängar, skrubbar toalett och plockar disk i köket. Sätter på kaffe och sätter fram koppar på bordet. Beställer förråd. Sätter mig vid datorn och dokumenterar alla händelser och personernas mående. Ger rapport till kollegerna som ska arbeta kvällen.

Det här är delar av min dag som Specialistundersköterska som jag inte kan titulera mig eftersom jag inte finns, jag har heller inte behörighet för mina arbetsuppgifter utan är delegerad utav sjuksköterska. Det här är en dag som jag delar med många av mina kolleger i landet.

Nu undrar jag hur många politiker och andra kan säga att mitt arbete med sjuka och gamla är lågkvalificerat, Jag undrar var denna låga kvalificering är i mina uppgifter?Är det något av detta som inte räknas som medicinskt avancerade arbetsuppgifter? Vad är det som gör att undersköterskor alltid hamnar i skuggan av andra professioner?
Jag kan tala om att det som är lågt är min lön, inte mina kunskaper och min kompetens!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.