Är inte Undersköterskan viktig nog för våra politiska partier!?

När anställs vi på grund av vår kompetens
18 maj, 2014
Är du den du vill vara?
12 juni, 2014

 Sluta skära i undersköterskans utbildning, gör den inte värdelös.

 

Kunskap, erfarenhet och kompetens bör gå hand i hand. Vi har fortfarande en syn på sjuka och multisjuka att allt ska rättas efter diagnos. Dagens vård behöver på många sätt ta till sig ett mer situationsbegrepp. Patienten är ingen kund i kö för sjukdomar. Det fungerar inte att ha kölapps system.
Ett helhetsperspektiv med mångprofessionellt samarbete är det som kan leda till sundhet och värdighet. Det behövs tekniskt medicinska kunskaper, likväl som medicinskt personnära kunskaper. Politiker och vården behöver vakna och gnugga sina ögon istället för att köra floskler och omoderna metoder. Verkligheten som våra sjuka, multisjuka lever i behöver helhetsperspektivet som enbart kan komma ur det mångprofessionella teamet.
Sjuksköterskor med specialistkompetens saknas sägs det, däremot finns just nu många undersköterskor som specialiserat sig räknas inte vi in. Vi har kunskap de flesta har mångårig erfarenhet och sjutusentals djävla massa tyst kompetens och kunskap. Hur vågar ni nonchalera och ignorera oss! Räkna in Undersköterskan och ge oss erkännande!
De flesta av oss undersköterskor har betalat sin specialistutbildning själva, har dubbla jobb och på det pluggat öronen av oss. På köpet även fått haverad ekonomi. Vad får er att enbart ägna all er uppmärksamhet åt ett håll och bort från undersköterske gruppen?
Alla i ett team har olika uppgifter och kunskaper, det behövs för att stödja funktionsförmågan, för att rehabilitera till den optimalaste ”friska” i tillvaron, där livet trots funktionsnedsättning, skada, sjukdom/ar och ålderdom blir det absolut bästa. För att det ska fungera behövs alla yrkesgrupper i ett samlat team. läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, dietister, kuratorer, psykologer, medicinska sekreterare och lokalvårdare. Allt bygger på samarbete mellan yrkesgrupper och patienterna, detta för att det dagliga livet ska bli så kvalitativt som möjligt.


Räkna in oss. Naturligtvis är vi på SUSF heligt arga, Vi skickar en skrivelse om önskemål och förslag på utbildningsinnehåll och reglering av yrket till samtliga partier och får 2 svar. Det ena från Feministiskt parti och det andra från Vänsterpartiet. (Tack för era svar de värmer)

Det vi skriver i skrivelsen är noga genomtänkt och vi bjuder in er att diskutera vidare.
Ni andra då, Moderater, Folkpartier, Kristdemokrater, Centern, Miljöpartister och Socialdemokrater finns inte Undersköterskan eller är vi totalt obetydliga och inte viktiga nog? Vågar ni ignorera oss?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.